Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Sedef Ecer

Tiyatro - Sinema - Televizyon - Radyo

Oyunumuz hakkında Fransız basınında çıkan eleştiriler

Publié le 12 Mars 2014 par Sedef Ecer Turkce

Oyunumuz hakkında Fransız basınında çıkan eleştiriler

Makalelerin tamamını görmek için Fransızca bloguma tıklayın.

FRANSIZ BASININDAN SEÇMELER

TELERAMA SORTİR / Sylviane Bernard-Gresh

« Her şeyiyle güzel, umut ve duygu dolu bir oyun ».

TELERAMA / Emmanuelle Bouchez

« ... Büyüleyici bir yorumcu sayesinde çigan müziğine saygı duruşunda bulunan, nadir rastlanan bir cazibesi olan oyun... »

LE PARISIEN / Agence France Presse

Sedef Ecer’in « sahte belgesel » diye adlandırdığı oyun zevkli bir mizah duygusu sayesinde acıklılığın tuzaklarına düşmüyor. Oyundan duygulanmış bir şekilde, kafanızda çigan müzikleri yankılanarak çıkıyorsunuz.

LE MONDE.FR / Evelyne Trân

"Sedef ECER durmaksızın kaderleri sorguluyor. Seyircinin bakışını adeta arabayla çevre yolundan geçen bir yolcu ya da yere inemeyen bir uçağın pilotu gibi dolaştırıyor.

Thomas BELLORİNİ’nin yönettiği Sedef ECER’in oyununda müzikli ve sihirli küçük çakıl taşları var.

Sedef ECER Sultan adlı televizyon sunucusu rolünü büyük bir iştahla ve çok komik bir şekilde oynuyor.

Oyunda, ışıklı ve müzikal anlamda inkar edilemez bir uyum var ve yazar bu güzel oyunla bize bir insanlık haritası çıkartarak el sallıyor."

L’EXPRESS / Laurence Liban

"A la Périphérie hem ciddi hem hafif bir oyun. Bir çok ödül kazanmış olan Sedef Ecer bu farklı unsurları birbirine karıştırma sanatını iyi biliyor. İncelikli bir şekilde, asla bir tez savunuyormuş gibi görünmüyor ama adeta bir masal anlatır gibi bugün içinde yaşadığımız dünyayı anlamak için bir yol açıyor. Thomas Bellorini ise bu metni empati dolu ama hafif bir şekilde sahneye koymayı başarıyor. Bu kadar zerafet karşısında, kalbimizi fethediyorlar diyoruz ve hem bu yazarı, bu yönetmeni ve bu oyuncuları bundan sonra yakından takip etmeye sözveriyoruz."

FIGAROSCOPE / Armelle Héliot

« Türkiye’de bir gecekonduda çiçek açan ve ardından bizi Paris’in varoşlarına götüren bir masal. Yönetmenin geniş ve yakın planlarla, ve kaliteli bir ekiple yüksek bir ritm yakalamayı başardığı bir heterojenlik. »

LE FIGARO / Armelle Héliot et Étienne Sorin

« Brecht’ten Vinaver’e, tiyatro sanatı drama malzemesini toplumun içinden almıştır. Çağdaş yazarlardan sadece bir kaçını analım : Nasser Djemaï, Xavier Durringer, Jean-Paul Wenzel, Eugène Durif. Bu yazarların hepsi de geçmiş ve bugünle ilgilenir. Aynı, Türk yazar Sedef Ecer’in yaptığı gibi : Fransızca olarak yazdığı Thomas Bellorini’nin yönettiği, Suresnes Tiyatrosu’nda oynanmakta olan À la périphérie, sürgünden, geçici hayatlardan, kırılmış hayallerden ama aynı zamanda canlılıktan sözediyor. »

THEATROTHÈQUE / Philippe Delhumeau

« Ve birden, tiyatro sanatı, Thomas Bellorini’nin yönettiği, Sedef Ecer’in oyunundaki muhteşem hayat dersi karşısında saygıyla eiliyor.

Sedef Ecer ve Thomas Bellorini kimsenin maceraya atılmaya cesaret edemediği bir alanda başarılı olmuşlar.

Thomas Bellorini Sedef Ecer’in metnine otantik bir duygu geçiriyor. Jean Bellorini’nin ışık, Jean-Philippe Thomann’ın kostüm ve Nicolas Roy’nın ses tasarımı çalışmalarının merkezindeki oyuncuların her biri kendi tarzında zirveye çıkıyor.

Her şeyiyle başarılmış, çağdaş temalı bir oyun. İnsanoğlunu alçakgönüllülükle, cömertçe anlatan, repliklerin şiir ve hayal rüzgarı üflediği bir oyun. Kendi olabilmenin özgürlüğü... »

ILLUSIONS COMIQUES / Audrey Natalizi

"Thomas Bellorini’nin sahneye koyduğu bu muhteşem eseri görmek için Suresnes Tyatrosu’na gitmeniz gerek.

Oyuncular bu harikulade hikayeye çok iyi hizmet ediyorlar.

Thomas Bellorini hiper realizm ile masal arasında gidip gelen büyüleyici bir oyun ortaya çıkartmış. Öykü Sedef Ecer’in memleketinde geçiyor ama evrensel bir yansıması var."

THEATRES.COM / Audrey Jean

« Son derece yetenekli Bellorini kardeşlerden Thomas bu ay Suresnes Tiyatrosu’nda Sedef Ecer’in insanı alt üst eden metni « A la périphérie »’yi sahneye koyuyor.

Cömert ve adanmış oyuncularla, bu oyun içinden çıkılamaz bir zavallılığı gerçekçi bir şekilde anlatıyor. Muhteşem !

Sedef Ecer bugünün acılarına inanılmaz bir derecede gerçek bir bakışla yaklaşıyor ve bunu acı-tatlı bir fabl ile mükemmel bir şekilde anlatıyor. Anladınız değil mi ? Bu tiyatronun çok iyisi, sakın kaçırmayın ! »

FROGGY DELIGHT / Nicolas Arnstam

« Renkli ve harika bir ekibin rol aldığı oyun "A la périphérie", neşe dolu bir resim, acı veren ve zor bir gerçekçiliğin içinde şefkat dolu bir köpük...

Müzikli, otantik ve seyrcinin bam teline basan bu oyun, muhakkak görülmesi gereken, iyi anlatılan bir dördüncü dünya savunması. »

WITCHESBREW.FR / Sophie Lawani Wesley

« İroniyle farkındalık yaratma arasında gidip gelen A la périphérie, evrensel ve ciddi temalar olan göç, sınır ve kimlik konularını zevk ve çılgınlık dolu bir şekilde işliyor.

Yazar, kimi kez saf, kimi kez saldırgan bir mizah duygusuyla marjinal bölgelerde oturanların günlük yaşamını anlatıyor. Sedef Ecer’in sinematografik tarzı Thomas Bellorini’nin yönetmenliğinde, karışık ve neşe dolu bir atmosfer içinde, mavi bir ışık altında vücut buluyor. »

LA TERRASSE / Agnès Santi

« Yazar ve oyuncu Sedef Ecer ile yönetmen ve besteci Thomas Bellorini yeteneklerini birleştirmişler ve sınırlar üzerine bir oyun yaratmışlar.

Anlatıcılı bölümlerden eylemli bölümlere gidip gelen, müzik, söz ve oyunu birleştiren, farklı ufuklardan gelmiş oyuncuları bir araya getiren gösteri, bu çok insani ve bıçak gibi saplanan oksimoron hikayeyi aydınlatıyor. »

SCENESWEB.FR / Stéphane CAPRON

« Türk yazar Sedef Ecer, Thomas Bellorini’nin sahneye koyduğu oyununda göç konusuna çok hassas bir bakış açısı getiriyor.

Sedef Ecer metni kulağa son derece doğru geliyor. Ana dilinden başka bir dilde yazıyor ve konusuna çok hakim. Yargılamıyor. Sadece anlatıyor. Ve çok dokunaklı bir şekilde anlatıyor. Thomas Bellorini çevresine çok güzel bir oyuncu ve şarkıcı ekibi toplamış.

Bu hayat parçacıklarını zevkle izliyoruz. Mekanı çok iyi parçalayan bir dekorda, Jean Bellorini’nin güzel ışıklarıyla, ritmli ve çok iyi oynanan bir oyun bu. »

FRICTIONS / Jean-Pierre Han

"Sedef Ecer’in hazmı zor popülist bir televizyon sunucusunu oynadığı oyunu hem güzel hem de güçlü. Feci bir realizmi yansıtan bir konuda oyun yazmanın getirebileceği tuzaklara düşmemeyi başarmış."

PARIS DANSE / WILSON LE PERSONNIC

Céline Ottria’NIN CANLI MÜZİKLE refakat ettiği oyuncular muhteşem bir oyun çıkarıyor. Thomas Bellorini, sözlerin yetmediği yere müzikli tablolar koyuyor ve mizansen Sedef Ecer’in metnini böylece taşıyor. Koro oyun À la périphérie dokunaklı ve gerçeklik dolu karakterlere ışık veriyor.

.

Commenter cet article